Sivut

10. joulukuuta 2014

Sasta Peura Camo metsästyspuku > käyttökokemuksia

Tuli vuosikausia kuljettua metsällä niin sanotuissa halpispuvuissa tai oikeastaan ihan normaaleissa peruspuvuissa. Aluksi asut olivat tietenkin puuvillaisia ja jossain vaiheessa puuvillapolyesterisekoitteita. Ja tokihan niilläkin ihan hyvin tuli pärjättyä. Ja itse muokkaamalla niistä sai vielä toimivampia pelejä. Eikä tarvinnut pelätä, että jollain tavalla pilaa puvun omilla muokkauksilla. Mutta aikansa kutakin, lopulta tuli aika hankkia ainakin myyntipuheiden mukaan oikea kunnon metsästysasu.

Muutama vuosi sitten Erämessuilla haahuillessani pysähdyin käpistelemään tätä Sastan Peura -pukua. Tuohon aikaan ei Sastalla vielä ollut muita Optifade/Gore -kankaalla kuin tämä Peura sekä muistaakseni Wolf. Olin jo hankintaa ehtinyt harkitakin, joten lappilaisen urheiluliikeketjun myyjän myyntipuheiden seurauksena teimme vaihtokaupat; eurot hälle, puku mulle. Puku oli kuulemma sellaisessa tarjouksessa, että ihan heti se ei siihen hintaan liikkeestä ulos liikahtaisi... Niinhän se aina tahtoo olla.

Puku on nyt ehtinyt olla tositoimissa jo muutaman vuoden. Oma kroppani kun ei ihan ole heinäsirkka-sarjaa, joten nykyisen suuntauksen mukainen solakka leikkaus hieman arvelutti ensimmäisillä käyttökerroilla . Lähinnä epäilyä aiheutti se, että tuntuuko puku päällä ahdistavalta ja mahtuuko alle tarpeeksi vaatetusta. No nämä epäilyt pian hävisivät, hyvin puku sopi päälle ja ei ahdistanut. Aiemmat puvut kun ovat aina olleet reilulla leikkauksella, niin tietenkin tällainen muodonmuutos aluksi mietitytti.

Silloiseen toiseen myynnissä olleeseen Optifade/Gore -kuosiseen malliin, olisikohan se ollut Wolf tai Mehto, verrattuna Peura oli hieman kevennetympi ja riisutumpi versio. Ja koska en halunnut mitään todellista vedenpitävää sadeasua, niin Peura oli valintani, jossa kangasmateriaali on Goren Windstopperia. Tästä materiaalista valmistettuja ulkoiluasuja on markkinoilla pilvin pimein. Sisarmalli oli silloin varustettu Goren kalvolla ja oli siten tavallaan teknisempi ja myös kalliimpi.

Peuran takin hihat ovat tarpeeksi pitkät ja hihansuiden tarranauhakiristys toimiva. Näinhän ei aina ole, kun halutaan kikkailla uusilla materiaaleilla. Tässäkin takissa kiristysremmi on jotain kumipintaista materiaalia, mutta tarttuvuus tarranauhaan on hyvä. Ja myös pysyy kiinni kovassakin menossa.

Sasta Peura Camo -housuista löytyy kolme taskua, avattava lahkeen suu sekä kiristysnyöri lahkeen alareunassa. Nyörikiristys on ihan toimiva ja on pääsääntöisesti pitänyt lahkeen paikoillaan vaelluskengän varren päällä. Märässä varvikossa kulkiessa kosteus tulee aika nopeasti kankaasta läpi polven seudulle saakka. Tämä varmaankin johtuu kankaan kulumisesta aktiivikäytön seurauksena. Pitänee koittaa jossain vaiheessa kyllästää kangas jollakin soveliaalla aineella. Vyölenkeistä saa sujahtamaan läpi noin 40mm leveän vyön. Oma vyö on nimittäin enemmän kuin tarpeen.

Puku on siis ollut aktiivisessa käytössä  jo muutaman vuoden ja olen kokonaisuuteen kohtuullisen tyytyväinen. En kuitenkaan ihan täysin pidä pukua hinnanväärtinä. Muutamia juttuja olen kaivannut ja niistä isoimpana verkotetut ventilaatiot niin takkiin kuin housuihinkin. Itselläni kroppa tuottaa sen verran paljon lämpöä, että leudoilla syyskeleillä puvussa liikkuessa tahtoo olla hikiset oltavat. Takissahan liian lämmön saa toki päästettyä ulos vetoketjun aukaisemalle, mutta joskus liika lämpö olisi paras saada pois kainaloventilaatioiden kautta. Suunnitelmissa on käyttää asua korjausompelimossa, jossa nuo ventilaatiovetoketjut saisi ommeltua paikoilleen.

Housuissa liikalämmön säätäminen ei onnistu muutoin kuin aukaisemalla taskujen vetoketjut. Taskupussit, joita on kolme kpl, ovat valmistettu kevyestä verkosta, joten taskujen läpi saa jonkin verran ilmaa virtaamaan ja lämpöä säädeltyä. Toki silloin ei taskuissa saa olla mitään tavaraa. Näiden ventilaatioiden puute on ehkä se isoin miinus koko puvussa.

Toinen iso miinus tulee kyllä housujen mukana tulleesta "vyöstä." Ihan käsittämätön rimpula. Vyö on 20mm leveä kuminauha, jossa ihan hempula solki, joka kaiken lisäksi luistattaa kuminauhaa läpi. Kyllä sillä määrällä satasia, joita puvusta täytyi maksaa, olisi luullut saavansa toimivan vyön. Toivottavasti tämä epäkohta on jo nykymalliin korjattu. Tämä epäkohta joka tapauksessa tulee ratkaistuksi omalla nahkaisella erävyöllä.

Jos nyt olisin hankkimassa uutta metsästyspukua, niin tekisin huomattavasti enemmän vertailevaa tutkimusta markkinoilla olevista puvuista. Usealta laatuasujen valmistajalta löytyy Goren Windstopper -kankaalla tai vastaavalla varustettuja pukuja, joissa hintalappu pyörii samoilla satasilla, mutta käytettävyyden suhteen on isojakin eroja. Nykyisessä Sastan Peura -mallissa nämä kokemani puutteet on voitu toki jo korjatakin, sillä malli on hieman muuttunut.

Plussat ja miinukset / Takki
+Sopivan korkea ja suojaava kaulus
+Huppu muotoiltavalla raunalla
+Riittävästi taskuja
+Slim-fit leikkaus
+Äänetön

-Ventilaatioiden puute
-Vetoketjun tuulilistan kapeus
-Vetoketjujen vetimet saisivat olla astetta kaliiberia

Plussat ja miinukset / Housut
+Slim-fit leikkaus
+Äänetön

-Ventilaatioiden puute
-Vetoketjujen vetimet saisivat olla isompaa kaliiberia
-Kuminauhainen "vyö"
-Lahkeiden kosteudenpitävyys kankaan kuluessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti