Sivut

13. helmikuuta 2013

Vauden Urban Outdoor ulkoilutakki > käyttökokemuksia

Hankin parisen vuotta sitten Vauden takin ulkoiluun. Virallista mallinimeä en enää muista, mutta takki kuuluu Vauden "urban outdoor" kategoriaan. Satuin löytämään sen Rovaniemen City Sportin kevätalesta.

Tietenkin takin alennushinta vaikutti ostopäätökseen, mutta myös se että takin luvattiin olevan hyvin hengittävä, toki myös vedenpitävä, vaikkakaan tuolla jälkimmäisellä ei ollut minulle juurikaan merkitystä. Tällä aineenvaihdunnalla mikä itselläni on, niin ulkoiluvaatteiden on parempi päästää höyryjä reippaasti läpi. Viralliset sadekamppeet ovat sitten erikseen.

Tätä takkia vastaavan hieman topatun Vaude Padded Town Jacket:n viralliset lukemat ovat: vedenpitävyys 20 000 mm ja hengittävyys 20 000 g/m2/24. Toki näillä lukemilla takki on tiivis, vaikkakin myös hengittävä.

Toinen ostopäätökseen vaikuttava tekninen tekijä olivat takin reippaat ventiloinnit. Niitä aktiivisesti hyödyntäen takki on toiminut omassa ulkoilukäytössäni todella hyvin. On tullut hiihdeltyä tunturissa, ajeltua kelkalla, istuttua pilkillä, laskettua mäkeä, käppäiltyä kylillä, ulkoiltua lasten kanssa jne. Kehon liikalämpö on näppärä päästää karkuun, kun hihoissa on todella pitkät molempiin suuntiin aukeavat ventilointivetoketjut ilman lähes aina vetoketjun jumittavaa verkkoa. Samoin takin kyljistä löytyy reippaan pituiset ventilointivetoketjut. Ilman verkkoa tietenkin.

Näitä ventilointeja tosiaankin tarvitsen, sillä sisävuorikangas (polyamidia) vaikuttaa helposti kostuvan, kun touhuaa vähänkin reippaammin. Ehkäpä tuota sisävuorta pitäisi hieman ratkoa parantamaan ilmankiertoa.

Ventilointien vetoketjut ovat nykytyylin mukaisesti vedenpitävät. Minulle tämä ominaisuus ei ole niin tärkeä, mutta eipä siitä nyt hirveästi ole ollut haittaakaan.

Ventilointien lisäksi takin sisävuorikankaaseen on ympätty selkäpuolelle Vauden ChiVent systeemi liikuttamaan ilmaa, jonka tarkoitus on ilmeisesti poistaa kehon tuottamaa liikalämpöä. Tämän systeemin toimivuudesta en ole ihan varma, mutta eipä takki nyt ihan selkään liimaudu kiinni.

Se huono puoli tuossa kuitenkin on, että systeemin reikäneuloskangas hioo kaulan ihoa. Ongelmaksi reikäneuloksen karheus muodostuu siinä vaiheessa, kun takki päällä touhuaa pitkän päivän vaikkapa metsäsuksilla hiihdellen. Ongelma on tietenkin helppo ratkaista käyttämällä esimerkiksi poolokauluksellista paitaa tai vaikka putkihuivia kaulan suojana.

Takissa on sopivasti suojaava korkea kaulus. Huppu on kiinni kevytrakenteisella 20cm pitkällä vetoketjulla. Hupussa on muotoiltava etulippa sekä normaalit kiristyssäädöt.

Aktiivisen käytön seurauksena hupun vetoketju on puoleksi revennyt takista irti. Onneksi hupun kiinnitys on vielä varmistettu kauluksen molemmin puolin lipan alle piilotetuilla parilla nepparilla sekä tarranauhalla. Ja hyvä niin, muuten huppu jossain vaiheessa varmasti jäisi matkasta.

Ylivoimaisesti huonoin ominaisuus on hihansuun kiristyssysteemi. Ilmeisesti siitä syystä, että takki kuuluu "urban outdoor" -kategoriaan, on perinteinen tarranauha tai nepparikiristys pitänyt korvata kumisella lipareella, jonka pitäisi sitten tarttua tarranauhaan kiinni. Tämä kuminen lipare ei sitten millään pysy kiinni tarranauhan vastakappaleessa. Ihan susi systeemi. Varmaankin tyylikäs joo ja urbaania, mutta ihan toimimaton versio.

Pisti lopulta jurppimaan koko kiristyssysteemi, jotta napsasin kumilipareet saksilla irti. Jätin jäljelle vain tuollaiset tyngät sitä varten, että jos sitä jossain vaiheessa saisi ommeltua tilalle ihan perinteiset tarranauhalla varustetut kangassuikaleet.

Takin plussat ja miinukset:
+ reilu leikkaus, ei mikään liian timmi makkarankuori
+ toimivat ventiloinnit, ei verkkokangasta haittana, pystyy aukaisemaan/sulkemaan yhdellä kädellä
+ tarpeeksi korkea kaulus
+ etuvetoketju YKK:n perinteistä sopivan rouheaa mallia, liikkuu sujuvasti
+ etuvetoketjussa tuulilista
+ tarpeeksi isot taskut

- hihansuiden kiristyssysteemi
- hupun heikko vetoketjukiinnitys
- vuorikangas tuntuu tiiviiltä
- ChiVent systeemin kaulaa nirhaava karhea reikäneulos

Summa summarum: takki on toiminut hyvin ja toimii toennäköisesti vielä pitkään aktiivikäytössä kaikenlaisissa ulkotouhuissa. Olen käyttänyt takkia tuntureilla ja metissä hiihellessä, pilikillä istuessa, kelekalla ajellessa, lumikengillä samoillessa, lasten kanssa ulukona touhutessa. Kelit ovat vaihelleet +5C asteesta -35C asteeseen. Tähän astiseen käyttömääräänsä nähen takki on varmasti ollut ale-hintansa veroinen. Rendivärit ne tulevat ja menevät, mutta tämän takin väri "brown coffee" on ja pysyy. Ainakin minulla ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti