Sivut

20. joulukuuta 2013

SPOT satelliittiviestin > käyttökokemuksia

Kävin toukokuussa vapun tienoilla rauturetkellä Ruotsin lapissa Riksgränsenin takamaastoissa. Ja koska olin yksin liikkeellä, niin hommasin tällaisen SPOT-satelliittiviestimen omaksi turvaksi ja poistamaan kotiväeltä turhan huolen. Ensiksi tosin olin ajatellut vuokraavani satelliittipuhelimen, mutta sitä etsiessä löysinkin tämän SPOT-laitteen Savantum-nimisestä yrityksestä. Kiitos Pentti Kotiaholle hyvästä palvelusta! Varmasti uudemmankin kerran tulee laitteita vuokrattua.

Kyseessä on siis yksisuuntainen viestinvälityslaite. Tarkoittaa käytännössä sitä, että laitteella voi maastosta lähettää ennalta kirjoitettuja/tallennettuja viestejä valittuihin gsm-puhelinnumeroihin ja sähköpostiosoitteisiin. Samalla vastaanottaja saa myös lähetyspaikan gps-koordinaatit, jotka avautuvat GoogleMaps:ssa. Niiden avulla vastaanottaja voi sitten seurailla missä sitä oikein samoillaan.

Karttaikkunan tiedot päivittyvät aina lähetysten mukaan, joten siitä näkee summittaisen reitin. Lisäpalveluna (40€/vuokraus) SPOT:iin saa myös jatkuvan paikannusseurannan. Itse en tätä palvea ottanut. Karttaikkunan linkin pystyy myös jakamaan ennakkoon niille joiden haluat pystyvän samoilujasi seuraavan. Eli lähinnähän se tarkoittaa kateellisia kotiinjääviä erätovereita.

Laite oli kyllä erittäin helppokäyttöinen. Vaikein asia olikin niiden ennalta tallennettavien viestien sisällön suunnittelu, koska en ollut ihan varma millainen reissu oli tiedossa. Muistaakseni kolme vapaavalintaista ok-viestiäni olivat: Kaikki ok, matka jatkuu. Leiripaikka tässä / Pilkin tässä. Hieman ongelmia matkanteossa, ei aiheuta toimenpiteitä. Neljäs lähetettävä viesti on hätäkutsu, johon tallensin oletetun reitin yms. muuta tärkeää tietoa, jos jotain olisi sattunut. No mitään ihmeempää ei onneksi tapahtunut.

Alussa laitetta testatessa hieman hätiköin lähetysten kanssa ja en meinannut saada niitä tulemaan läpi. Mutta syynä oli vain se, että en antanut laitteen rauhassa ottaa yhteyttä satelliittiin. Sitä se innokkuus välillä teettää.

Laitteen mukana tuli hyvät ohjeet, joten senkään suhteen ei ollut minkäänlaisia ropleemeja. Ja kun vielä tutustuin Savantumin sivuilta löytyviin ohjeisiin/neuvoihin, niin olihan laite todella helppo ottaa käyttöön.

SPOT:n muotoilu on varmasti tarkkaan mietitty. Kuitenkin painikkeet voisivat olla hieman suurempia, jotta niiden käyttö olisi luontevampaa myös pakkasen paukkuessa ja tuiskun tuivertaessa. Painikkeiden painamista varten oli pakko ottaa hanskat pois ja se ei aina ollut mukavaa.

SPOT:n viikkovuokra oli 80€ + postikulut. Mielestäni oikein kohtuullinen. Ja varsinkin jos liikkuu takamaastoissa ryhmän kanssa, niin silloin vuokrahinta on mitätön siitä mielenrauhasta, jonka voi esim. kotiväelle tarjota ok-viestien muodossa. Jos laitteelle on enemmänkin tarvetta, niin silloin se toki kannattaa ostaa omaksi, hinta on noin 150€ + vuosilisenssi.

Plussat ja miinukset:
+ Kätevän kokoinen
+ Yksikertainen käyttää
+ Selkeät toiminnot
+ Mahdollisuus jakaa pelkkä karttalinkki

- Hieman liian pienet painikkeet
- Vapaamuotoisia viestejä vain kolme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti