Sivut

9. tammikuuta 2014

Nokian Naali talvikumpparit > käyttökokemuksia

Onpa nyt vuojesta 2005 tullut samoiltua, hiiheltyä ja kelekkailtua nämä samat Naalit jalassa. Välillä on kesälläkin niillä tullut käppäiltyä. On ne vain tuhdit ja samalla hieman kömpelötkin, mutta erittäin lämpimät saappaat. Varsinkin kesällä.
Aikanaan ne maksoivat muistaakseni noin 130€ Oulussa Rintamäellä. Silloin hinta tuntui aika kovalta, mutta näin 10. talven ollessa menossa, niin onhan ne kyllä hintansa haukkuneet.

Kyllä näitä saappaita toki on joutunut hieman paikkailemaan, kun muutamasta kohtaa saumoista on kosteus alkanut tihkumaan läpi. Tai sitten pintaan on tullut tehtya ihan rehti reikä esimerkiksi hiihtosauvan piikillä. Saumoja ja reikiä korjatessa on tullut sitten vejeltyä paikkausliimaa, LiquidRubberia tai silikonia, varmuuden maksimoimiseksi vähän jokaiseen saumaan tai kuluneeseen kohtaan. Viimeisin paikkaus tuli tehtyä valkoisella silikonilla, kun sillä hetkellä ei ollut muuta saatavilla. No se menee käytännöllisyys esteettisyyden edelle. Mukavampi tuo on touhuta, kun pysyy sukat kuivina, vaikka rujolta saappaat näyttävätkin.

Saappaiden pohjathan ovat hyvin paksut, joten jo sekin eristää kylmyyttä vastaan. Pohjakuviointi on karkea, mutta vuosien käytössä harskut ovat aikalailla pyöristyneet. Pitäisi olla sellainen kuumennetteva veitsi, jolla voisi näppärästi vuolla pohjakuviointia uusiksi. Ralliautojen renkaita olen joskus nähnyt sellaisella värkillä vuoltavan. Nastoitus toki auttaisi pidon suhteen, mutta se ei tekisi hyvää suksen pinnalle.

Irroitettavia sisähuopia on mennyt muutama pari näiden vuosien kuluessa. Itselläni saappaan koko on 44, joten huovan koko on tällöin 43. Huovat tahtovat omassa käytössä kulua aina samoista kohdista.


Isovarvas, jalkaterän ulkosyrjä, päkiä ja kantapää ruukaavat melko nopeasti kuluttaa huopaan reiän. Joskus saappaassa on jostain syystä ollut irtohiekkaa ja se kyllä antaa huoville kyytiä. Olen aina aika pitkään sinnitellyt kuluneilla huovilla ennen uusien ostoa. Välillä olen pyrkinyt hidastamaan kulumista laittamalla kuluneisiin tai kulumisille alttiisiin kohtiin kankaanpaikkausteippiä. Ja toki se on hieman jeesinyt. Nytkin lähes uudet huovat ovat jo alkaneet hiutua jalkaterän ulkosyrjän kohdalta.

Olen välillä laittanut saappaaseen ensin profiilipohjallisen ja sitten vasta huovan, jotta olen saanut jalkapohjalle parempaa tukea esimerkiksi hiihtohommiin. Se on toiminut ihan hyvin. Joskus taas olen laittanut pohjallisen huovan sisään, mutta olen huomannut, että tällöin huopa ei olekaan niin lämmin. Pelkkä huopa & sukka -yhdistelmä pysyy paremmin kuivana tai ainakin tuntuu kuivemmalta. Ilmeisesti tällöin huopa sitoo paremmin kosteuden, jota väistämättä kumisaappaassa syntyy. Huopien kosteutumisesta huolimatta ohut perussukka on ihan kuiva useankin tunnin touhuamisen jälkeen.

Nämä saappaat toimivat minulla myös kelkkakenkinä ja siihen käyttöön ne ovat kyllä erinomaiset. Koskaan ei ole jalkoja palellut, vaikka välillä kelit ovatkin olleet melkoisen raastavat pakkasenkin suhteen. Ja mikä parasta; koskaan ei tarvitse myöskään miettiä hulahtaako sohjovesi saappasta läpi. Näin siis silloin, kun pitää huolen, että saappaista ei löydy paikkaamattomia reikiä...

Mettäsuksilla umpilumessa liikuttaessa saappaat ovat oikein toimivat, mutta saappaat tuntuvat lötköiltä hiihdettäessä kovalla hangella esimerkiksi tunturimaastossa. Usein olen kaivannut jämäkämpää nilkkatukea. Nyt tahtoo sukset ja jalat kurvailla omiin suuntiinsa. Toki aina on pärjätty, mutta joka reissulla on asia tullut todettua. Tietenkään 260cm mettäsuksetkaan eivät nyt ole paras vaihtoehto tunturimaisemiin, mutta niillä mennään mitä sattuu olemaan.

Plussat ja miinukset
+ Kestävää tekoa
+ Pitkäikäiset käytössä
+ Paikattavuus
+ Lämpimät kö mikkä
+ Irroitettava paksu sisäkenkä

- Painavat
- Huopa kuluu nopeasti
- Lötkö nilkkatuki kovalla alustalla hiihettäessä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti