Sivut

21. lokakuuta 2014

Meindl Tunturisusi Pro vaelluskengät > käyttökokemuksia


Näillä kenkuleilla on tullut tallailtua muistaakseni syksystä 2005 alkaen. Onhan ne nämä kengät toki saaneet sitä kuuluisaa "runtua" ihan kylliksi. Ja pelittäneet siinä mielessä ihan mukavasti.

Pro-mallissa on leveämpi lesti normaaliin Tunturisuteen verrattuna. Ja kun itselläni jalan koko ja malli on sovelias suokävelyyn, niin siksi valitsin juuri tämän Pro-mallin.
Jonkin verran kuitenkin arvoin mallien välillä sen takia, että nahkakenkä kun tahtoo aina hieman joustaa ajan saatossa, niin pelkona oli että kengistä tulisi liian löysät ajan saatossa. No tätä ongelmaa ei ole tullut vastaan, vaan kyllä nauhoituksella kengät on saanut jalkaan napakasti kiinni.

Toinen tärkeä valintakriteeri oli kenkien tarpeeksi korkeat varret, sillä itselläni nämä ovat olleet pääasiassa metsästyskäytössä. Ja siinä touhussa kun usein pääsee loikkimaan pitkin kosteikkojakin, niin korkeat varret ovat olleet tarpeen. En kuitenkaan halunnut ihan niin korkeita kuin mitä löytyy esimerkiksi Meindl:n Taigoista. Jonkin verran kengät ovat myös päässeet vaelluskäyttöönkin, mutta hyvin usein nämä ovat olleet jalassa pelkästään pihalla touhutessa.


Nyt tilanne kuitenkin on se, että kengät ovat tiensä päässä, sillä aktiivisesta rasvaamisesta ja kohtuullisen hyvästä hoidosta huolimatta vesi tihkuu aika reilusti läpi. Tämän huomaa varsinkin silloin, kun pääsee käppäilemään loskassa pidemmän aikaa. Niinkään satunnainen syvempään rapakkoon astuminen ei aiheuta ongelmaa, mutta pidempiaikainen kosteassa jappasu kastelee jalat.


Kenkien vuotamiseen on varmasti muutamia syitä. Isovarpaat ovat molemmista kengistä hanganneet G-texit ja ja muut sisuskalvot rikki jo ajat sitten. Tämä johtuu puhtaasti anatomisista seikoista. Sitten jokin ommeltu sauma voi olla hieman rispaantunut ja päästää siten veden sisään. Eniten kuitenkin epäilen vuodon syyksi niitattuja nauhalenkkejä. Ne kun on aika hankala saada pysymään paikoillaan ja olemaan hiertämättä nahkaa millään tavalla. Luulen veden vuotavan sisään näistä niittien kohdilta ja siihenpä ei rasvauskaan oikein auta.

Toinen syy kenkien miksi kengät ovat tiensä päässä, on rikkinäinen muovinen kantavahvike/kantatuki. Tämä ongelma saattoi olla jo olemassa kengät ostaessani tai syntyi hyvin pian oston jälkeen. Huomasin asian vasta muutama vuosi hankinnan jälkeen, kun tutkin mikä vasemman kengän sisuksissa tuntuu välillä painavan jalkaa. Olin ajatellut sen kuuluvan kengän alkukankeuteen ja sittenhän jalka siihen tottuikin eli asia oli poissa mielestä. No tämmöstä huolimattomuusvirhettä ei varmaan tule tehtyä toiste.

Plussat ja miinukset
+ Leveä lesti
+ Korkeat, mutta ei liian korkeat varret
+ Sopivan jäykkä pohja
+ Kiveniskusuoja pysynyt kunnossa

- Niitatut nauhalenkit
- Hitaat kuivumaan
- Vakiopohjallisten "löysyys"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti